Ervaringen

Het verhaal van Guus

Guus is net 1 jaar als hij leert lopen, keurig op tijd. Doch na een half jaar valt hij nog steeds erg vaak, hij gaat niet vooruit. Guus raakt zeer gefrustreerd en zit onder de blauwe plekken.

Tijdens de uitgebreide intake bij de BSM is het al snel duidelijk dat zijn evenwichtsorgaan onvoldoende is ontwikkeld. We beginnen met oefeningen om zijn evenwicht te versterken.

Na enkele weken oefenen is er van vallen nauwelijks meer sprake. Guus loopt prima en kan nu eindelijk rennen en in boompjes klimmen!

********************************************************************************

Hoe Thomas (1 jaar) in 6 weken zijn vrijheid vond

In 6 weken tijd leerde Thomas rollen, kruipen, zitten en begon hij te oefenen met staan! Dat hadden we nooit durven hopen. En Thomas is helemaal gelukkig met zijn nieuwe vrijheid.

Toen Thomas 14 maanden was, maakten we ons zorgen omdat hij niet kroop, niet ging zitten, geen pappa of mamma probeerde te zeggen en zelfs niet eens op zijn buik rolde. Als we hem hielpen met rollen, sputterde hij flink tegen. Zat hem iets dwars? We gingen naar een osteopaat om na te kijken of er iets lichamelijk mis was waardoor hij misschien niet kón rollen. Maar alles bleek in orde. Mensen om ons heen probeerden ons gerust te stellen “wees niet zo ongeduldig, ieder heeft z’n eigen tempo, sommige kinderen slaan het kruipen over, etcetera.” Tja, dat kan wel zo zijn, maar gevoelsmatig klopte er iets niet. Dat had ook met zijn gedrag te maken. Wij vonden hem in zichzelf gekeerd. Alleen zijn broer en eten toverden af en toe een lach op zijn gezicht. Verder maakte hij geen oogcontact en werd snel boos. Wellicht ook frustratie omdat hij zijn omgeving wilde gaan verkennen maar er niet naar toe kon gaan en ons niet duidelijk kon maken wat hij wilde. Tenslotte sliep Thomas erg licht. Bij het minste of geringste werd hij wakker en kon daarna moeilijk in slaap komen.

Toen we hoorden van BSM-de Jong therapie hoopten we dat dit Thomas zou helpen. En hoe! We kregen een paar simpele oefeningen die we ’s morgens na het aankleden op de commode deden. Vijf minuten per dag. Totaal geen probleem om dat in het dagritme mee te nemen.

Na een week vonden we Thomas slapend op zijn buik in zijn bedje! Nog eens 10 dagen later, rolde hij zelf terug op zijn rug. En de zesde week kon hij zitten én kruipen! Ondertussen konden wij gerust de deur van zijn kamer op kier laten staan, want hij sliep lekker door.

Het enige wat nog restte was zijn gedrag en zijn brabbelen. Daarom werden de oefeningen wat aangepast. Al gauw begon hij lekker te brabbelen en dingen aan te wijzen. Na twee weken leek hij al bewust een woord te willen vormen. Het allerleukste moment vonden wij toen hij voor het eerst contact maakte met ons: ineens herkende hij ons toen we de kamer binnenkwamen en schonk ons een gulle lach en twinkelende oogjes. Wauw! Nu kruipen we lekker met veel gelach en geschater samen door de kamer. Heerlijk…

Geschreven door Trudi (mamma van Thomas)